Örökbefogadás: hogyan kezdjem el

Szerintem érdemes egy kicsit utánaolvasni ennek a témának már akkor, amikor az emberben először felmerül, mint lehetőség. Emlékszem, hogy a próbálkozások elején még egy ismerős vetette fel és volt bennem ezzel kapcsolatban egy ellenállás. Nem gondoltam örökbefogadásra, mivel pont annak az elején voltunk, hogy nagyon szerettünk volna saját gyereket. Addig, amíg erre van egy reális remény, az emberek többsége szerintem nem keres más megoldást.

Viszont mikor elhatároztuk, hogy az utolsó lombikot csináljuk végig, akkorra már tudtuk, hogy a következő lépés az örökbefogadás lesz. Teljesen véletlenül került elém a téma. Bevallom, már azt hittem, hogy mi erről a korunk miatt lecsúsztunk, de valaki mesélte, hogy korombéli ismerőse most kapott újszülött babát. Ettől lelkes lettem, én ugyanis 42 éves vagyok és azt hittem, hogy rég esélytelen vagyok és hogy ez amúgy is egy lehetetlen küldetés. Nem az. Mi hat éve próbálkoztunk. Ha újszülöttet három év alatt kapunk, akkor az miért lenne hosszú idő? Három év egy pillanat alatt telik el.
Ráadásul, aki a származás tekintetében teljesen elfogadó, akár pár hónapon belül is kaphat újszülöttet, mivel az örökbe adható babák 98%-a esetében a származási kérdés felmerül. 

Van egy nagyon jó oldal, ami összefoglal minden információt és sok tapasztalatot is megoszt, ez pedig az orokbe.hu. Ajánlom itt kezdeni, mert a legtöbb kérdésre választ ad, ami először felmerül.
Jelenleg (2017) a korhatár 45 év korkülönbség. Tehát akkor fogadhatok örökbe újszülöttet, ha kettőnk közül a fiatalabb maximum 45 éves. Alapítványok alacsonyabb jelentkezési határidőt szabnak, mert nálunk a várakozási idő sokszor akár öt-hat év is lehet. 
Én azt sem tudtam, hol kezdjem. Kikerestem, mi a hivatalos út. Megtaláltam pár alapítvány oldalát, Bölcső, Gólyahír, stb, de gondoltam, a lehetőségekről legjobb állami szervnél érdeklődni. Ez pedig a területileg illetékes Gyermekvédelmi központ. Megyénként van bontás és röviden TEGYESZ-nek hívják. Itt adnak információt a helyi lehetőségekről, ha valaki az állami utat választja.
Alapítványokhoz az tud menni, aki csakis újszülöttet szeretne. Az orokbe.hu-n van egy táblázat is az alapítványok legfontosabb adatairól: mennyi kb a várakozási idő, mennyi újszülöttet adtak örökbe éves szinten, mennyi pénzt kell befizetni, milyen jelentkezési feltételek vannak, stb.
Ami minden esetben kötelező: a határozat arról, hogy örökbe fogadhatsz gyermeket. 
Az állami út egy kicsit kötöttebb, itt jogszabály alapján dolgoznak. Vagy egy sorszám, amit jelentkezéskor kapunk. Kitöltünk egy adatlapot, amin nyilatkozunk, hogy milyen gyermeket tudunk vállalni. Újszülöttet állami úton, megyei lehetőségektől függően, éves szinten átlagosan kb ötöt adnak örökbe, megyei szinten. De van olyan megye, ahol egyet, vagy még annyit sem. 
Nekem a helyi TEGYESZ tanácsadója minden kérdésemre már telefonban is válaszolt. Elmondta, hogy egészséges gyermeket csak házasságban élő párok kaphatnak. Tehát első a házasság, ha még nincs meg. Mert amikor személyesen megjelenik a pár, akkor máris nyilvántartásba veszik és ha nincs házasság, akkor csak az egyik fél kerül a nyilvántartásba és őt, mint egyedülállót fogják vizsgálni. Itt nem számít az élettársi kapcsolat.

Alkalmasságot vizsgálnak. Ez pároknál, egyedülállónál is ugyanúgy zajlik. Környezettanulmány (alkalmas e otthona a gyermekvállalásra), anyagi helyzet, pszichológiai vizsgálatok, háziorvos megkeresése (aki azt igazolja, hogy nincsenek drog-, alkohol problémái, vagy pszichés betegsége). Ezen túl pedig részt kell venni egy (általában) három napos tanfolyamon, ami az örökbefogadásra készít fel. Ez kötelező és önköltséges, 10-20ezer forint/fő, megyétől függően. Majd ha ez mind megvan, akkor az anyagot elküldik a Gyámhivatalnak és ők fogják a határozatot kiállítani arról, hogy az illető pár (vagy egyedülálló), alkalmas olyan gyermek örökbefogadására, akiről az adatlapot kitöltötte. 
Tehát akit egyedülállóként vesznek nyilvántartásba, ő olyan gyermeket kaphat, aki nem kellett egy várakozó párnak sem. 

Amikor először megjelensz a hivatalban, akkorra már azért tudnod kell, hogy milyen gyermeket vállalsz. Ez egyáltalán nem egyszerű kérdés, mert legtöbben ugyanazt szeretnék: újszülött, egészséges, magyar kis angyalkát. Azért nem árt felébredni. Nem az a jellemző, hogy valaki azért kényszerül örökbe adni a gyermekét, mert nem tudja vállalni az egyetemi tanulmányok mellett. Veszélyeztetés, bántalmazás, nevelésre alkalmatlan körülmények, anyagi ellehetetlenülés, szülő mentális alkalmatlansága, bűnöző életmód, drogos, alkoholista szülő, stb. Állami úton ez a többség. 
Ha örökbe fogadsz, esélyt adsz egy kezdődő életnek, aki hátránnyal indul, sérült, lehet, hogy nem testileg, de biztos, hogy már túl van legalább egy traumán. Sokszor nem tudsz semmit a szülőről, az anya életviteléről a terhessége alatt, vagy az örökölhető betegségekről, hajlamokról. Az újszülöttön nem látszik szinte semmi azzal kapcsolatban, hogy majd hogyan fog tudni fejlődni, milyenek lesznek a képességei, pld mozgáskoordináció, látás, hallás, értelem, stb.

Először olyan egyszerűnek tűnik a válasz arra, hogy milyen gyereket szeretnél. Hány éves legyen? Fiú vagy lány? Származása számít-e? És ha igen, mennyire számít? Mennyire legyen egészséges? Egyáltalán mi tartozik ebbe a fogalomba, hogy egészséges? Vállalsz-e ikreket? Vállalsz-e testvéreket? Nyílt vagy zárt örökbefogadást vállalsz?

Mi úgy fogalmaztuk meg magunknak először, hogy annyira fogjuk behatárolni az elképzelésünket, amennyire saját gyereknél lehetséges: mindegy a neme, szeme színe, egészségi állapotát tekintve pedig lehetőleg egészséges, vagy korrigálható probléma legyen.
Az egészségi állapotra egy nagy adatlap van. Azon jelölni lehet, hogy egy-egy betegséget el tudsz fogadni teljesen, nem tudsz elfogadni egyáltalán, vagy esetenként kéred egyeztetni. Pld szemprobléma: lehet, hogy egy szemüveggel korrigálható, de az is lehet, hogy vak. 
A korát illetően sem egyszerű a kérdés. Az számít, amennyi idős abban a pillanatban, amikor a határozat elkészül. Erről is készül majd egy bejegyzés...